Basket Talk

ΑΕΚ: Στο «όνειρο» του Final-4 του BCL, καλείται να κάνει άλλη μια υπέρβαση

ΑΕΚ: Στο «όνειρο» του Final-4 του BCL, καλείται να κάνει άλλη μια υπέρβαση

Η κλήρωση για τη φάση των «8» του Basketball Champions League είναι προγραμματισμένη για την Παρασκευή (24/3) στις 11:30 και η ΑΕΚ θα αντιμετωπίσει μία εκ των Τενερίφη, Βόννη και Χάποελ Ιερουσαλήμ και το έργο της είναι αναμφίβολα δύσκολο.

Γράφει ο Χρήστος Παπαδόπουλος

Από μόνο του, το γεγονός ότι η ΑΕΚ έφτασε μέχρι την προημιτελική φάση του BCL, αποτελεί παράσημο σε αυτήν την δύσκολη χρονιά, γεμάτη εμπόδια και αναποδιές για τη «Βασίλισσα» και με τη στήριξη του κόσμου να μην είναι ανάλογη της προσπάθειας των παικτών του Ηλία Καντζούρη.

Η ΑΕΚ στο δρόμο για τους «8» έχει κάνει μεγάλες εμφανίσεις, έχει κερδίσει μέσα-έξω «δυνατά» ονόματα του ευρωπαϊκού μπάσκετ, όπως η Γαλατασαράι, έχει «σκουπίσει» την Τόφας του Πρίφτη και έχει κάνει επικές ανατροπές, με την Καρσίγιακα (από το -24) αλλά και με την ιστορική Λιμόζ (από το -20).

MGcyqraudE2EcsuEvz2W_A.jpg

Η «Ένωση» έφτασε μετά κόπων και βασάνων στα προημιτελικά του BCL, τερματίζοντας δεύτερη στον όμιλο με Ουνικάχα Μάλαγα (1η), Γαλατασαράι και Λιμόζ και η κλήρωση για την επόμενη φάση είναι προγραμματισμένη για την Παρασκευή (24/3), με τους πιθανούς αντιπάλους να είναι η Τενερίφη, η Βόννη και Χάποελ Ιερουσαλήμ. Οι «κιτρινόμαυροι» έχουν την τύχη να αποφεύγουν τη Μάλαγα από την οποία ηττήθηκαν δις στο Top-16, καθώς υπάρχει ο περιορισμός να μην μπορούν να διασταυρωθούν ομάδες που βρίσκονταν στον ίδιο όμιλο της προηγούμενης φάσης, όμως ο δρόμος της δε θα είναι στρωμένος με… ροδοπέταλα.

Τενερίφη
98e1d7d93c38bec0dcabb07654cf2fb6.jpg

Γίνεται κανείς να υποτιμήσει την «καρδιά» του τροπαιούχου; Φυσικά και όχι. Δεν είναι μόνο ότι οι Ισπανοί έχουν πάρει στη θεωρία την υπεράσπιση του τίτλου. Φαίνεται να το κάνουν και πράξη, μοιάζοντας ασταμάτητοι όχι μόνο στο BCL αλλά και στην ισπανική λίγκα (ACB) όπου βρίσκονται στην 4η θέση της βαθμολογίας, κάτω μόνο από τις ευρωλιγκάτες Μπαρτσελόνα, Ρεάλ Μαδρίτης και Μπασκόνια.

Στο BCL μετράει μόνο 3 ήττες σε όλη τη σεζόν, από Περιστέρι, Ρίτας και Μούρθια, ενώ κατέκτησε και το διηπειρωτικό κερδίζοντας την Μόναστιρ με 112-42 (!) και την Σάο Πάολο στον τελικό με 68-89. Η Τενερίφη ιστορικά είναι η καλύτερη και πιο σταθερή ομάδα του BCL στην σύντομη ιστορία του, αφού έχει δύο κατακτήσεις και πολλαπλές παρουσίες στην τελική φάση την διοργάνωσης. Παράλληλα, είναι η δυσκολότερη αντίπαλος για την ΑΕΚ (και για κάθε ομάδα) αφού οι νησιώτες είναι έμπειροι, έχουν το «know how» σε προκρίσεις, έχουν μια πολύ καλή και μπασκετική ομάδα, που έχει σταθερό κορμό τα τελευταία χρόνια.

Συναρπαστική επίσης αναμένεται να είναι η «μάχη» των ψηλών, καθώς ο βασικός σέντερ των Ισπανών και πρώην παίκτης Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού, Τζιόρτζι Σερμαντίνι έχει κατά μ.ο. 13.9 πόντους και 4.9 ριμπάουντ, ενώ στις αντίστοιχες κατηγορίες ο Ακίλ Μίτσελ έχει 15.2 πόντους και 8.9 ριμπάουντ (1ος σε όλο το BCL). Παράλληλα, όσον αφορά στην εμπειρία, δε μπορεί να αμφισβητηθεί η τεράστια καριέρα του Μαρσελίνιο Χουέρτας, που δίνει το «παρών» στα 39 του έτη και είναι έτοιμος να προσθέσει άλλη μια κούπα στο παλμαρέ του.

Βόννη
0d8c01471ab19af00e8172787723e4d5.jpg

Η Βόννη είναι πολύ γνωστή στους φιλάθλους της ΑΕΚ, καθώς ήταν στον ίδιο όμιλο στην πρώτη φάση της διοργάνωσης. Η γερμανική ομάδα βγήκε εύκολα πρώτη, κερδίζοντας την «Ένωση» εντός και εκτός έδρας και με ρεκόρ 5-1 πέρασε στην επόμενη φάση. Εκεί διασταυρώθηκε με την Μανρέσα, την Ρίτας και την Μπαχτσεσεχίρ, κάνοντας «παρέλαση», αφού τελείωσε αήττητη με ένα εντυπωσιακό 6-0.

Στο γερμανικό πρωτάθλημα είναι πρώτη σε ισοβαθμία με την Άλμπα Βερολίνου, από την οποία ήρθε και η τελευταία της ήττα τη φετινή σεζόν, στις 15 Ιανουαρίου 2023! Από τότε, η Βόννη μετράει 14 συνεχόμενες νίκες, αποδεικνύοντας ότι διανύει εκπληκτική σεζόν. Γενικά. Στο γερμανικό πρωτάθλημα έχει ρεκόρ 21-2, στο BCL 11-1, ενώ έχει ηττηθεί μόλις 4 φορές μέσα στη σεζόν.

Στο ρόστερ της διαθέτει τον 5ο σκόρερ της φετινής σεζόν του BCL, Τι Τζέι Σορτς, ο οποίος έχει κατά μ.ο. 18.6 πόντους και σίγουρα είναι η δεύτερη «χειρότερη» δυνατή κλήρωση για τη «Βασίλισσα».

Χάποελ Ιερουσαλήμ
d352a77a013442be4954cc450b017de7.jpg

Οι Ισραηλινοί έφτασαν στα playoff βγαίνοντας πρώτοι και στις δύο φάσεις των ομίλων, κάνοντας μία μόλις ήττα ανά φάση. Στη φάση των «32» ήταν στον ίδιο όμιλο με την Λούντβιγκσμπουργκ, την Νταρουσάφακα και τους Μπάκεν Μπέαρς, από όπου πέρασαν με ρεκόρ 5-1 απευθείας στη φάση των «16». Εκεί, στον όμιλό της, η Χαποέλ συναντήθηκε με τη Στρασμπούρ, τη Ντιζόν και τη Χαποέλ Χολόν.

Μέχρι την Τετάρτη (22/3) η ομάδα του Τζίκιτς ήταν ισόβαθμη με την Στρασμπούρ στον όμιλο, με τις δυο ομάδες να αναμετρώνται στην τελευταία αγωνιστική. Στο παιχνίδι που θα έκρινε την ομάδα που θα πάει στην κλήρωση της Παρασκευής (24/3) με πλεονέκτημα έδρας, η Χάποελ επικράτησε με άνεση επί της Στρασμπούρ, του πρώην «κιτρινόμαυρου» τεχνικού, Λούκα Μπάνκι και πήρε την πρώτη θέση του ομίλου.

Το μεγάλο «όπλο» της Χάποελ, η οποία μοιάζει να είναι τρίτη σε δυναμικότητα σε σχέση με τις άλλες δύο πιθανές αντιπάλους της ΑΕΚ, είναι η έδρα της. Βέβαια, η «Βασίλισσα» καλείται να κάνει την υπέρβαση και να κερδίσει μέσα στο Ισραήλ, το οποίο έχει ξανακάνει στο παρελθόν.

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0